Gyerekdalok és mondókák

Húsvéti gyerekdalok

Én a nyuszikát kedvelem

Mikulás, adventi, karácsonyi énekek

A karácsonyfa

Ha jó hangulatú, tematikusan felépített gyerekműsort szeretnél közösségednek, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Népszerű karácsonyi énekek, gyerekdalok

 1. Hull a pelyhes fehér hó
 2. Télapó itt van
 3. Suttog a fenyves zöld erdő
 4. Pattanj pajtás, pattanj Palkó
 5. Hull a hó, hull a hó, mesebeli álom
 6. Kiskarácsony, nagykarácsony
 7. Pásztorok, pásztorok örvendezve
 8. Mennyből az angyal
 9. Betlehemi királyok
 10. Csendes éj
 11. Ó, gyönyörüszép, titokzatos éj!
 12. Dicsőség mennyben az Istennek!
 13. Ó, szép fenyő
 14. Kirje, kirje, kis dedecske
 15. Pásztorok, keljünk fel
 16. Száncsengő
 17. Fehér karácsony (White Christmas)
 18. Halld az angyalok, énekét! Halld az angyalok énekét.. (Hark The Herald angels sing..Mendelssohn)
 19. Hát Boldog Karácsonyt!
 20. Legyen ünnep – Demjén Ferenc
 21. Csoda vár – Pintér Béla
 22. Gyere el a jászolhoz – Pintér Béla

A gyerekdalok és mondókák fontos építőkövek. A magyar gyerekdalok és mondókák a kultúrához való bekapcsolódás gyöngyszemei. Ritmizálnak, energetizálnak, kognitív- és mozgáskészséget egyaránt fejlesztenek. A fejlesztő bölcsis babamondókák, majd később az óvodás mondókák, dalok felszabadító hatásúak, könnyedséget és tettrekészséget egyaránt hoznak magukkal. A téli gyerekdalok tematikusan, az évszaknak megfelelően elevenítik fel az ide tartozó élményeket, melyek gyakran táncos gyerekdalokhoz is kapcsolhatók.


A téli gyerekdalok vidám hangulatot teremtenek a hideg hónapokban. Ezek a dalok gyakran mesélnek a hóesésről, a jégvarázslatról és a karácsonyi várakozás izgalmáról, színekről, illatokról, kedves élményekről. A Kiskarácsony-nagykarácsony, a Suttog a fenyves zöld erdő , a Télapó itt van, vagy a Hull a selymes fehér hó  visszaadják a lélekmelengető, bekuckózós téli időszak hangulatait. A gyerekdalok kicsiknek tervezettek, hogy megfeleljenek a kisgyermekek életkori sajátosságainak és érdeklődési körének. Az új gyerekdalok friss színfoltot hoznak a gyermekdalok repertoárjába, új témákkal és dallamokkal lepik meg a kis hallgatókat.

A legjobbnak számító régi gyerekdalok korosztály szerint haladva kezdetben mindig erősen ritmizálnak, vagy más módon érnek el mély dallamtapadást, Ezáltal pedig mindig könnyen előhívhatóvá válnak. A legjobb régi gyerekdalok időtállóak és generációkon átívelő népszerűséget élveznek. Az Esik az eső, ázik a mező,a Hőc-hőc katona, Csíp-csíp csóka, Boci-boci tarka, Aki nem lép egyszerre vagy az Éliás, Tóbiás kezdetűek kifejezetten pattogó ritmusúak, mozgáshoz, tapshoz vagy egyéb ritmizációhoz kapcsolhatók.

A legismertebb gyerekdalok játékos formában segítik a gyermeket a világ és önmaga felfedezésében és megértésében. A taktilis, érintést is magába foglaló mondókák gerjesztik a jókedvet, személyes élménnyé téve a mélyebb elfogadást. A Ciróka maróka, a Csigabiga gyere ki, az Én is pisze, te is pisze vagy a Kerekecske gombocska mind ide tartozóak. Hangsúlyozzák, hogy a gyerekdalok sokszínűsége és szórakoztató volta elengedhetetlen a gyerek boldog és egészséges fejlődése számára.

A kifejezetten hangutánzó szavakat is tartalmazó óvodás mondókák mint az Ecc, pecc kimehetsz, Dirmeg-dörmög a medve, Cini-cini muzsika vagy a Csip-csip csóka rásegítenek a belső ritmizálásra, könnyen befogadhatóvá téve  mondókát, ami gyakran hangzás és ritmus, hangzás és mozdulat.

A gyerekdalok fontos szerepet töltenek be a gyermekek kulturális és nyelvi nevelésében. A magyar nyelvterületen számos típusú gyerekdalt ismerünk, melyek között vannak hagyományos népdalok, mondókák, altatódalok és tanító dalok is. A hagyományos gyerekdalok vagy népdalok az ország különböző részeiről származnak, és gyakran generációkon át örökítődnek. Ezek a dalok gyakran tartalmaznak népi bölcsességeket, történeteket és hagyományokat, és jellemzően egyszerű, könnyen megjegyezhető dallammal és szöveggel rendelkeznek. A kortárs gyerekdalok modern témákat dolgoznak fel, gyakran humorral és játékossággal. A szövegek gyakran segítenek a gyerekeknek a világukkal kapcsolatos kérdések megértésében, vagy csak egyszerűen szórakoztatják őket.

A mondókák külön kategóriát képeznek. Ezek a versek gyakran rímesek és ritmusosak, és segítenek a gyermekek nyelvi fejlődésében, a beszéd, a szókincs és a ritmusérzék fejlesztésében. Az altatódalok a lefekvés előtti rituálé részét képezik, segítenek a gyerekeknek a nap végére megnyugodni és elaludni. Szövegeik gyakran nyugtatóak, és a szeretetről, a biztonságról szólnak. Végül a tanító dalok, amelyek célja, hogy játékos formában adjanak át hasznos ismereteket, például az állatokról, a színekről, a számokról vagy az ábécéről. Ezek a dalok segítenek a tanulási folyamatban, és hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez. A mondókák nem csupán a szórakoztatást szolgálják, hanem az oktatás eszközei is. Segítenek a gyermekek finom motorikus készségeinek fejlesztésében, kézügyességük, ritmusérzékük javításában, hiszen sok mondóka mozgással, gesztusokkal, tapsolással vagy ujjjátékkal is kísérhető. Az ilyen tevékenységek fontosak a koordináció, az összpontosítás, a figyelem fejlesztése szempontjából.

A mondókákban gyakran találkozunk állatokkal, természeti jelenségekkel, mindennapi élethelyzetekkel, így a gyermek játékosan, észrevétlenül ismeri meg környezetét, társadalmát, a világ működését. A folyamat során fejlődik a nyelvi kreativitásuk, a szóbeli kifejezőképességük, és még a gondolkodásmódjuk is. A mondókákban rejlő szociális komponens sem hagyható figyelmen kívül. Közös mondókázás során a gyermek tanulja a csoportban való viselkedést, a másokkal való együttműködést, a sorban állást, a váltakozást. Az ilyen helyzetekben megélt közös élmények, örömök, sikerek hozzájárulnak a gyermek önbizalom- és közösségérzésének növekedéséhez. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a mondókák – a nevetést és az örömöt szolgálva – erősítik a szülő-gyermek kapcsolatot, hozzájárulva a szeretetteljes, biztonságos légkör kialakításához. A mondókázás tehát egyszerre szórakozás, tanulás, önkifejezés és szeretetmegnyilvánulás, amely egy életre szóló alapot adhat a gyermekek személyiségfejlődéséhez.