Libavonat zenekar

A Libavonat nevű zenekar gyermekdalokat előadó formáció, bár nem sorolnánk be őket szigorúan a gyerekzenekarok közé. Koncertjeik családias atmoszférájukkal, saját szerzeményű dalokkal, zenés játékokkal és humorral teli, interaktív, táncra csábító műsorral várják a kicsiket és nagyokat is.

Papp Attila Tilu hozta létre a Libavonatot 2006-ban, június 1-jén, ahol édesapja, Papp Attila id. margittai magyartanár gyermekverseiből (Csillaghullás-1990, Libavonat-1991, Három dudán egy hangon -1995, Ireg makacs kakasa-1997, Oktondi Okosok-1999) készített dalokat. Papp Attila id., aki 1944 és 2002 között élt, tanár, költő, drámaíró, helytörténész, újságíró, néprajzi kutató és Margitta város díszpolgára volt, nagyban hozzájárult a helyi művészeti élet alakításához.

Margittában minden évben a Horváth János Társaság szavalóversenyt szervez, ahol a gyerekek id. Papp Attila gyerekkönyveiből szavalnak. 2006-ban, az első verseny alkalmával Papp Attila Tilut felkérték, hogy zenéljen a gyerekeknek. Mivel már foglalkozott zeneszerzéssel, természetesnek tűnt, hogy apja verseiből dalokat írjon. Az első időkben a zenekar csak ezeken a versenyeken szerepelt változó összetételben. Tilu nem tervezett semmiféle jövőbeli koncertet vagy saját dalokat, amíg Meleg Attila, az MM Pódium Színház társulatvezetője és rendezője, aki a szavalóverseny zsűrijében is részt vett, fel nem ajánlotta a közös előadás lehetőségét.

A közös műsor olyan sikert aratott a gyerekek között, hogy Tilu úgy döntött, folytatnia kell a zenekari munkát és a gyerekkoncerteket. Megkezdte a zenekar népszerűsítését, így a zenekar, amely évekig csak egyetlen koncertre összpontosított, 2014-ben már ötven koncertet tudhatott maga mögött.

Ebben az évben készültek el az első stúdiófelvételek és videoklipek is. A tematikus műsoraik a magyar kulturális hagyományok ciklusához igazodnak, és kiemelik az alapvető emberi értékeket. Minden dal egy új világot hoz létre a gyerekek számára, melyek színesen élnek gyermeki fantáziájukban. A koncertjeik alappillére az interaktivitás, amely abban nyilvánul meg, hogy a gyerekek észrevétlenül végeznek hang-, mozgás- és memóriagyakorlatokat. A ritmikus mozgáskoordináció felszabadító hatással van mind a kicsikre, mind a nagyokra.

A minőségi hangszerelésben a country, etno, jazz elemek mellett olyan hangszerek is megjelennek, mint a tölcséres hegedű, ukulele, szájharmonika, melodika. A humor a zenekar másik elengedhetetlen eleme, mely minden dalukat átszövi.

2017-ben Tilu a Sárga az új kalapom című dalával harmadik helyezést ért el a Picur viaDal gyerekdalok versenyén.

2018-ban Tilu A fülemile című dalával a második helyezést szerezte meg az MTVA által kiírt AranyCore zenebajnokságon, melyen Arany János verseiből kellett dalokat szerkeszteni. A felvételen Varga Imre klarinétművész és Szabó Attila gitártanár is közreműködött.

A zenekar alapelve: Ha a gyerekek nem izzadnak meg, a koncert nem volt jó! Több alkalommal is az „Erdélyi Alma Zenekarnak” nevezték őket, amit megtisztelőnek tartanak, de szerintük még messze állnak ettől. A koncertjeik többsége Magyarországon és Erdélyben zajlik, de már Felvidéken és Németországban is játszottak. Felléptek többek között a Papp László Budapest Sportarénában, a Vasúttörténeti Parkban, a Millenáris Parkban, a Történeti Múzeumban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Frankfurtban is.

A zenekar tagjai között találjuk az alapítót: Papp Attila Tilut – énekes, billentyűs hangszerek, gitár, hegedű, ukulele, és Margittai Tamást – énekes, billentyűs hangszerek, gitár, klarinét. Táncos animátorok Balogh Annamária és Mikló Bea.

A felvételeken közreműködik Gavrucza Nagy László – ének, gitár, szájharmonika és Varga Imre klarinétos.

A Libavonat zenekar különböző gyermekrendezvényeken lép fel, legyen az szabadtéri esemény, művelődési központ, óvoda, iskola, fesztivál, vállalati esemény, gyerekzsúr vagy bármi más, ahol képesek összecsapni két fedőt.

Tíz éves koromban lúdtalpas voltam, húsz évesen a szőke libákat szerettem, harminc évesen libabőrös lettem egy jó zene hallatán, most pedig a LIBAVONAT-os életérzést élvezem!

Az egész zenekar arra törekszik, hogy a zene, a játék és a szórakozás összefonódjon, és ezzel ne csak a gyerekek, de a felnőttek szívéhez is eljussanak. A Libavonat zenekar nem csupán gyerekeknek játszik zenét, hanem valódi családi élményt nyújt koncertjeivel. A közönség nem csupán hallgatója, de aktív részese is a zenei világnak, amit a zenekar teremt.

Játékos, humoros, interaktív és ritmusos műsoruk, azaz „táncos” műsorunk, minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.